„Első számú szolgáltatásunk a munkaerő-közvetítés, HR szempontból, toborzás, kiválasztás. Ez a tevékenység valamilyen formában minden vállalaton belül megtalálható, de bizonyos esetekben szükség van külső szolgáltatókat is igénybe venni. A leggyakoribb ilyen eset az, amikor gyorsan és nagy mennyiségben kell toborozni, aminek a végrehajtására nincs a cégen belül a szükséges erőforrás, ezért költséghatékonyabb kiszervezni. Ilyenkor a legfontosabb tényező az idő, mivel adott határidőhöz (elnyert projekt, bővítés, stb.) kell igazodni. Külső szolgáltatóként nagy előny a saját adatbázis, amelynek segítségével akár egy napon belül lehet jelölteket prezentálni, mivel a belső rendszerben már leinterjúztatott, felmért pályázók szerepelnek. Ezen felül, könnyen és gyorsan lehet erőforrásokat allokálni az adott projektre és használni a már meglévő csatornákat.

Másik eset, amikor szükségessé válik tanácsadó cég bevonása, amikor olyan speciális pozícióra kell megfelelő szakembert találni, amihez mély álláspiaci ismeret szükséges a potenciális jelöltek felkutatását, illetve a kompetenciáik felmérését illetően. Az egyik leggyakoribb példa erre az informatikai terület, azon belül is különösen a tapasztalattal rendelkező fejlesztő-pozíciók.

Harmadik eset a közép-, illetve felsővezetői keresések, amikor klasszikus fejvadászatra van szükség. Konkurens cégek megkereséséhez ideális egy külső cég, hogy ne sérüljön a megbízó reputációja, ezen felül pedig értékes piaci információkhoz is hozzájuthat az egyes pályázóktól.

A negyedik eset, amikor egyszerűen nincs kifejezetten toborzással, vagy egyáltalán HR-rel foglalkozó munkatárs a cégnél. A megbízott személyzeti tanácsadó cég igény esetén, a toborzáson túl, a további interjúk leszervezésében, a jelöltek kiértesítésében, ajánlat kiadásában, béralkuban, illetve a beléptetésben is részt vehet.

Szükségessé válhat még továbbá fejvadász cég megbízása akkor is, ha bizalmas, titkos keresésre van szükség.

A mai technológia már rendkívül hatékony eszközöket tesz lehetővé a jelöltek különböző kompetenciáinak felmérésében, amelyeknek egy jó része még egyáltalán nem terjedt el itthon, vagy csak nagyon kevés vállalat használja. A tanácsadó cégeknek a jövőben sokkal nagyobb szerepük lesz például a soft skillek vizsgálatában, ami egyre fontosabbá válik az egyes pozíciókra, illetve feladatokra való alkalmasság szempontjából.”